Column Erina: Studiedag

Soms moet je plannen aanpassen. School had studiedag, maar voor een dagje Efteling was de waterdichte jas niet regenbestendig genoeg. Het geplande dagje buiten zou meer iets van kou en nattigheid worden, in plaats van uitbundig zwieren en zwaaien. Het is maar de vraag wie daar blij van wordt. Ook het paddenstoelen-zoeken liep grote risico’s. Je ziet het in gedachten al gebeuren: één gladde modderpoel naast een rood-met-witte-stippen-hoed, en je bent de rest van het weekend druk met wasmachine en vlekkenverwijderaar. 

Moeder, praktisch als altijd, besloot het programma radicaal om te gooien. Met haar twee knullen van 7 en 9 toog ze royaal in de vroegte naar de winkels in het dorp. Daar kan je tot tien uur een ontbijtje bestellen. Je krijgt een eitje, yoghurt met muesli, een croissantje en natuurlijk een glaasje jus. De koffie maakt het af om echt waker te worden. En je weet zeker dat je met opgedroogde jas de behaaglijke warmte weer verlaat. 

Als ze binnenkomen, drupt de regen van de felgele jas. Mocht je nog twijfelen, dan weet je nu zeker dat het herfst is geworden. De jongens overleggen heimelijk met elkaar. Later blijkt wat ze hebben geregeld: de één mag de croissants hebben, als de ander een extra eitje mag veroveren. Zo verdelen ze de buit. Ideale kinderen, die netjes met twee handen eten en hun gekruimelde mond afvegen met een servetje. 

Vader was eerst bij de kapper, maar krijgt na binnenkomst ook een uitgebreid, supervers maal. Hij bestelt een roerei en vertelt ondertussen dat hij de parkeerkaart bijna was vergeten. Het alarmeert mij om op te springen naar buiten. Ik was hem wél glad vergeten! Als ik weer hijgend en nat binnen kom rennen, merkt een medebezoeker op dat het veel te hard regent. “Voor de dienders om hun rondje te doen,” voegt hij er gemelijk aan toe. 

Ondertussen verheugen de jongens zich op de rest van de dag. De boswandeling is allang vergeten, ook al is de teleurstelling van vader op de afgelasting nog niet helemaal verdwenen.

Het is kinderboekenweek. Dat betekent blij zijn met leesvoer. Vader heeft de krant al gevonden. Maar voor een echte kinderboekenweek heb je iets anders nodig. De jongens mogen een tijdschrift uitzoeken. Samen met moeder verdwijnen ze richting de boekenwinkel. Even later komen ze glunderend terug. Oudste vond een voetbalblad met een poster. Die mag straks in de kinderkamer. Jongste heeft de Quest Junior gevonden. Heeft hij toch zijn eigen studiedag.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl