Excursie Biesbosch Museumeiland

HEESCH - Op zaterdag 18 mei organiseert Heemkundekring ‘De Elf Rotten’ een excursie naar Werkendam, waar een bezoek wordt gebracht aan het Biesbosch Museumeiland. De deelnemers worden om 10.00 uur verwacht in De Heemschuur, Schoonstraat 35 in Heesch. Na een kop koffie of thee vertrekken zij om 10.30 uur per auto naar Werkendam. Bij het museum is er voldoende parkeergelegenheid aan de Hilweg. Het bezoek start om 12.00 uur. De Biesbosch is ontstaan na de St. Elisabethvloed van 1421. In het museum maken de deelnemers kennis met de jacht, de visserij, de griend- en rietcultuur en de geschiedenis van de Biesbosch. Het verzet in de Tweede Wereldoorlog in de Biesbosch komt uitgebreid aan bod. Ook dieren zoals de bevers staan centraal.

Het Museum
De Biesbosch is door mensen gemaakt. Het is natuur met een voor Nederland belangrijke cultuurhistorie: hier hebben mensen gevochten tegen het water, polders gemaakt, de natuur naar hun hand gezet met een heel eigen griend- en rietcultuur, maar ook weer ontpolderd en teruggegeven aan de natuur. 

Het museum ligt in het hart van de Biesbosch, een uniek zoetwatergetijdengebied. Het is daarmee de uitgelezen plek om bezoekers kennis te laten maken met het verleden, heden en de toekomst van de Biesbosch. In 1994 opende het gebouw aan de Hilweg de deuren voor het publiek. Het bestond uit negen zeshoekige paviljoens. In 2001 werden daar nog eens twee paviljoens bijgebouwd die onderkelderd werden en als depot dienst gingen doen. 

Collectie
Het Biesbosch Museum belicht verleden, heden en toekomst van de Biesbosch. In zeven museumzalen en zes kabinetten wordt op chronologische wijze de geschiedenis van de Biesbosch vanaf de St. Elisabethvloed tentoongesteld. De zalen hebben centrale thema's terwijl de kabinetten deels ondersteunend aan de zalen zijn en deels een eigen thema belichten.

Een animatie van de St. Elisabethvloed waarin de ramp zich in 1421 over de Groote of Zuidhollandsche Waard voltrekt is het startpunt van de rondgang door het museum. 

De Biesbosch is door de eeuwen heen door de mens gebruikt om op allerlei manieren in zijn levensonderhoud te voorzien. Vanaf de vloed in 1421 tot 1970 was een getijdenverschil van twee meter een belangrijke factor om rekening mee te houden. Na de afsluiting van het Haringvliet in het kader van de Deltawerken is het getijdenverschil teruggebracht tot 20 tot 30 centimeter.

Deelname
Wie graag wil deelnemen aan de excursie, wordt verzocht zich per mail of telefonisch op te geven bij: Riky de Jong (rikydjong@home.nl, 0412-646380) of Hans Pennings (secretariaat@de-elf-rotten.nl, 06-10463762). Opgave gaarne vooraf in verband met het regelen van het vervoer. De entree van het museum kost € 8,50 voor volwassen, € 7,50 voor houders van een CJP- of Seniorenpas en is gratis voor houders van een Museumkaart.  

Het adres van het Biesbosch Museumeiland is: Hilweg 2, 4251 MT Werkendam, 0183-504009, www.biesboschmuseumeilenad.nl
Meer informatie over de heemkundekring: www.de-elf-rotten.nlsecretariaat@de-elf-rotten.nl

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl