Lezing en Publieksavond bij Halley

HEESCH - Op donderdagavond 17 mei houdt Halleylid Willem Schot bij Sterrenwacht Halley een lezing getiteld: ‘Alles wat vanuit de ruimte op onze pet valt’. De lezing begint om 20.00 uur. Entree voor niet-leden: €5,-.

Uit het heelal komt heel wat op ons af: elektromagnetische straling, deeltjesstraling, zandkorrels, stenen en zelfs planetoïden. Willem Schot vertelt daarover. Wij zijn direct betrokken bij wat er in de ruimte gebeurt en de dingen, die daardoor naar ons toekomen. Dat beïnvloedt onder meer onze gezondheid en ons klimaat. De zon is voor ons heel erg belangrijk en veranderingen in de activiteit van de zon kunnen ons maken en breken. Ook diep in de ruimte ontstaat straling waarvan de invloed op het aardoppervlak duidelijk aanwezig is. Stofdeeltjes en ruimtestenen bereiken ons. In de lezing geeft Willem Schot extra aandacht aan de impact van twee inslagen door planetoïden 14,5 miljoen jaar geleden. De kraters hierdoor in Zuid-Duitsland zijn nog betrekkelijk vers. Dit zijn de Nördlinger Ries en het Steinheimer Becken.

Publieksavond bij Halley
Op vrijdagavond 18 mei is Sterrenwacht Halley voor publiek geopend. Het programma begint om 21.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Het is leuk en interessant voor alle leeftijden. Zorg dat je op tijd aanwezig bent, want het kan druk worden.

Met het blote oog en door de telescopen en verrekijkers is de heldere planeet Venus aan de westelijke avondhemel goed te zien, evenals de maansikkel. Aan de oostelijke hemel prijkt de eveneens heldere Jupiter, waarvan met de kijkers de manen en de wolkenbanden goed te onderscheiden zijn. In de loop van de schemering worden steeds meer sterren en sterrenbeelden zichtbaar, bijvoorbeeld Tweelingen, Grote en Kleine Beer, Arcturus en Poolster. Het moet wel onbewolkt zijn om de hemellichamen te kunnen zien.

In het auditorium en het planetarium verzorgen Halleyleden presentaties over de sterrenhemel en ons zonnestelsel.

Entree op de publieksavond: €5,- (kinderen tot en met 12 jaar: €3,-).

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven. Groepen kunnen op andere dagen en tijden terecht. Bel voor een afspraak: (0412) 454999. Meer informatie over Sterrenwacht Halley: www.sterrenwachthalley.nl.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl