Vega op het menu.. vier het groentefeest!

NISTELRODE - Bijna 90% van de Nederlanders eet regelmatig ten minste één dag in de week geen vlees, 55% eet drie dagen of meer geen vlees bij een warme maaltijd. Niet alleen de mensen thuis maar ook buitenshuis zien we dat er steeds meer vraag is naar vegetarische gerechten. Vega gerechten veroveren dan ook steeds meer een vaste plek op de menukaart. Lekker, gezond en hip! 

Serveert u al heerlijke gerechten zonder vlees? Misschien is het leuk om eens deel te nemen aan de ‘Nationale Week Zonder Vlees’ van 9 tot 15 maart 2020, en laat zien dat u ook heerlijke gerechten serveert met aardappelen, groenten, pasta’s en vleesvervangers! 

Umami de natuurlijke smaakversterker!
Naar verwachting zullen de smaken zout en zoet minder populair worden en is umami dé smaak van 2020! De Aziatische keuken staat er bekend om. Naast zoet, zuur, zout en bitter is er ook umami. Letterlijk betekent het ‘heerlijke smaak’. Deze complexe smaak heeft terrein gewonnen in de Westerse keuken. Al jarenlang gebruiken Japanners kombu (zeewier) als basis voor bouillons, dat is waar de term umami vandaan komt. Umami is een natuurlijke smaakversterker die o.a. voorkomt in gedroogde, gerookte, gefermenteerde, gezouten of ingemaakte voedingsmiddelen. Umami zorgt voor aanmaak van speeksel waardoor andere smaken intenser worden. 

Laat bijvoorbeeld (geweekte) gedroogde paddenstoelen meestoven met passenstoelgerechten, of met vlees- of visschotels. Of bak ansjovis mee, door het bakken verliest de ansjovis de vissmaak, maar er komt veel umami vrij. Heerlijk als basis voor een pastasaus. Gebruik umami rijke groenten: erwten, wortel, groene peper, tomaat, ui, kombu, zwarte olijf en knoflook. Verhitting, vooral bakken, verhoogt het umami-gehalte. En de absolute umami topper is de wintertruffel!  

Personeelstekorten horecabranche
Horeca Nederland luidt de noodklok, nog nooit is het personeelstekort zo groot geweest. Minder mankracht in de keuken betekent slimmer inzetten van medewerkers én producten. Steeds vaker wordt er gekozen om de mise-en-place uit te besteden, want dat scheelt kostbare tijd in de keuken. 

Ook zie je dat op steeds meer plaatsen gasten hun bestelling door kunnen geven via een bestelzuil of app. Dat scheelt natuurlijk mankracht in de bediening. De technologie zal in de loop der jaren alleen maar toenemen. De vraag is echter wél of het past bij de visie en missie van je bedrijf.  

Comeback van de aardappel Aardse kleuren en smaken gaan het helemaal maken in het nieuwe jaar!  Na jarenlang veel kleur te hebben gezien op het bord gaan we weer back to basic met groenten in warme, aardse kleuren en smaken.  Zoals paddenstoelen, aardappels, wortel- en knolgroenten.  

Er is jarenlang veel aandacht geweest voor koolhydraatarm eten, daardoor was de aardappel verbannen uit ons eetpatroon. In 2020 wordt de aardappel weer populairder dan ooit. Aardappels zijn voedzaam en bovendien erg milieuvriendelijk! 

Bekijk hier ons aanbod aardse smaken > 

Lokale groenten
We staan steeds vaker stil bij wat wel en minder goed is voor het milieu.  De vraag naar lokaal geteelde groenten en fruit wordt dan ook steeds groter. Het eten van seizoensgebonden producten is niet alleen goedkoper, maar ook smaakvoller en beter voor het milieu.  We willen tegenwoordig graag de achtergrond van de producten weten en de foodprint zoveel mogelijk beperken. Voor ons kernassortiment vertrouwen wij ook op een aantal kwaliteitskwekers uit de buurt. Hoe sneller het product van het land naar de keuken hoe beter de smaak! 

Bekijk hier onze vaste telers uit de regio >  

Luxe fastfood
Met friet kun je alle kanten op! We zien steeds meer friet met een culinaire topping. Denk eens aan een frietje met heerlijke verse ragout, huisgemaakte satésaus, verse kruiden, geschaafde truffel of een ambachtelijk bereide hachee of zuurvlees. Friet met een luxe en exclusieve topping, klinkt goed toch?  

Snacks!
Nee... niet de snacks uit de frituur. Ook wel lekker op z'n tijd, maar we zien juist dat gezond snacken populairder wordt. Op scholen wordt dit onder de jeugd ook enorm gestimuleerd. Snoepkomkommers, -tomaten en -paprika's. Waspeen, rozijnen, noten, allemaal heerlijke gezonde tussendoortjes waar we allemaal heel bij van worden.  

Verspilling
Wat nog altijd hoog op de agenda blijft staan is het tegengaan van voedselverspilling, en met name in de horeca. Jaarlijks verspilt de horeca rond de 51.000 ton aan voedsel, deze verspilling vindt plaats zowel in de keuken als bij de gast. Een groeiend aantal horecaondernemers zet zich in om zo min mogelijk voedsel weg te gooien.  

Enkele tips om verspilling te verminderen:
Analyseer het afval, als je weet wat er wordt weggegooid krijg je inzicht in wat er verbetert kan worden en pas het menu aan; Zorg voor de juiste opslag, First In First Out zodat de oudste producten eerst gebruikt worden; Zorg dat de koeling op de juiste temperatuur is ingesteld en bewaar producten op de juiste plek. 

Wist je dat het restafval van Heerkens naar een plaatselijke boer wordt gebracht? Daar smullen de dieren nog van al het groente- en fruitafval. 

Tempeh & Tofu
2020 wordt hét jaar van de vleesvervangers, en tegenwoordige worden vleesvervangers echt niet meer alleen gegeten door alleen vegetariërs. Een goede vegetarische keuze is bijvoorbeeld tofu (tahoe) of tempeh. Tofu en tempeh vinden hun oorsprong in Azië, daar worden deze sojaproducten  al eeuwenlang gegeten. Tofu en tempeh zijn beiden een gezonde keuze in een gerecht om vlees te vervangen vanwege de vergelijkbare voedingswaarde. 

Tofu heeft van nature een neutrale smaak, de smaak van tempeh is licht nootachtig. Beide sojaproducten nemen smaken goed op, waardoor het erg makkelijk is om op smaak te brengen met verschillende marinades en kruiden. Als foodprofessional kunt u hier al uw culinaire kwaliteit en creativiteit op los laten. 

Heerlijk om te marineren met bijvoorbeeld sojasaus, balsamico azijn, knoflook, komijn, ui, gember, chili, sambal, kardemom, paprika, kokos, ketchup, mosterd, peper, citroensap en ga zo maar door.

Heerkens groente en fruit B.V.   
Waardsestraat 15  
5388 PP Nistelrode 
www.heerkensvers.nl

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl