Permanente verblijfsvergunning & 55 jaar getrouwd

Dhr. Ajwaz Karapetian (82) en Mevr. Zubeida (74) wonen bijna 6 jaar in Nederland nadat ze gevlucht zijn vanuit een levensbedreigende situatie in Armenië. De eerste vier jaar verbleven ze in het AZC in Borne, sinds twee jaar wonen ze in Nistelrode aan het Weijen in een WMO woning. Na vele zware jaren was het tijd voor een echt Armeens feest.

Waarom Nistelrode? Echtpaar Ajwaz en Zubeida vertellen via de tolk, dat ze tijdens hun verblijf in het AZC met regelmaat naar een Armeense kerk gingen en daar troffen ze velen van hetzelfde geloof. Er werd een band opgebouwd met deze mensen die in Nistelrode en Heesch wonen en dit werd de nieuwe familie van de familie Karapetian. Een goede reden om in Nistelrode een nieuw thuis te creëren.

Deze ‘familieleden’ konden ze goed gebruiken, het waren spannende jaren; heel spannend. Dhr. Ajwaz is hartpatiënt en is vele keren met de ambulance opgehaald waarbij elke keer de vraag was of hij het zou overleven. De angst, de nachtmerries en de vraag of ze in Nederland mochten blijven, werkte niet mee aan een voorspoedig herstel. Vooral in deze situatie is de Nederlandse taal en het niet spreken van deze taal heel moeilijk en zullen zij dit ook niet meer echt kunnen leren op deze leeftijd.

Jan van den Heuvel uit Heesch van Vluchtelingenwerk WOBB, Locatie Bernheze heeft er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat ze na 4 jaar van de IND het bericht kregen dat ze voor altijd in Nederland mogen blijven. Afgelopen september waren ze 55 jaar getrouwd, maar het feestje werd afgelopen zondag gevierd. Zo viel het gelijk samen met het Armeense Kerstmis op 6 januari, dus dubbel feest. Alle Armeense mensen uit Nistelrode en Heesch waren aanwezig, net zoals de buren waar ze een heel goed contact mee hebben. Al kunnen ze niet goed met elkaar communiceren, met handen en voeten komen ze heel ver met elkaar. En als het nodig is dan komen andere Armenen tolken.

De hele dag was er al in de keuken gestaan en de heerlijke taart, snoep en andere Armeense heerlijkheden werden ook ons voorgeschoteld. Een gastvrij echtpaar dat groot respect heeft voor de rust die ze hier krijgen, de buurt en buren en de mogelijkheid van een veilig leven. Ze vieren met de nieuwe familie hun nieuwe bestaan in Nistelrode.

De foto waarop de Armeense kerk staat gemaakt van karton, is gemaakt door een Armeense vluchting ook wonend in Nistelrode en dhr. Rustam Hakopdjanian heeft eerder geëxposeerd in de Bibliotheek in Nistelrode.
Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl