Een eigen huis voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking

NISTELRODE - Als totemdier staat de libel voor transformatie, vooruitgang en de gave om je aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Dat is dan ook precies wat Stichting De Libel beoogt. De Stichting biedt een eigen woonplek aan jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Initiatiefnemers Paul Koenen en Nico Manders – allebei met een zoon met het syndroom van Down- storten zich vol overgave en passie op dit project, waarin het allemaal draait om de belangen van deze kwetsbare doelgroep. Jongvolwassenen die nog steeds bij hun ouders wonen, maar toe zijn aan hun eigen plek. Met De Libel wordt die droom realiteit. Ook jongvolwassenen die al op een eigen plek wonen maar op zoek zijn naar een nieuwe woonplek zijn van harte welkom. 

Studio’s
Als eerste stap gingen Paul en Nico op zoek naar een onafhankelijk iemand met voldoende bestuurderservaring, en kwamen uit bij Franc Reefman, die als voorzitter van de Stichting de boel coördineert en aanstuurt. Intussen is er al veel gerealiseerd: er is een locatie, te weten Laar 25 in Nistelrode. Het huidige pand is onlangs gesloopt. Het bouwontwerp biedt straks ruimte aan veertien bewoners, met voor iedere bewoner een moderne eigen studio met badkamer en wc. Verder zijn er een gemeenschappelijke keuken en twee gemeenschappelijke huiskamers. 

Professioneel
Regelmaat, structuur en een vast team zijn belangrijke voorwaarden voor de bewoners. Paul en Nico hierover: “Wij doen alles in het belang van de bewoners, maar willen vooral ook de ouders ontzorgen. We gaan dit faciliteren vanuit de zorgverlener. Er komt 24/7 professionele begeleiding.” 

Financiën
De inkomsten van de Stichting komen uit de verhuur van de studio’s, PGB en Wajong, toeslagen, subsidies en donaties. Alle inkomsten komen ten goede aan de bewoners zelf. Rond februari/maart zal de eerste schep de grond ingaan. Meerdere al aangemelde cliënten kunnen niet wachten. Over een jaar hebben zij hun eigen echte thuis. Een plek helemaal voor henzelf, midden in het dorp, middenin de samenleving. Een plek waar ze kunnen groeien, opbloeien en zich volledig thuisvoelen. Eén ding staat vast: De Libel wordt een huis vol trotse bewoners! 

Meer weten?
Voor meer informatie neem je contact op met Paul Koenen via 06-12155164. 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl