Overdracht secretariaat van Gildenkring 'Hoge Schuts'

HEESWIJK-DINTHER - Jan Schakenraad dekenschrijver van de Gildenkring draagt na twintig jaar het secretariaat over aan Simone van de Wijgert uit Heeswijk-Dinther.

De Gildenkring 'Hoge Schuts' is ontstaan in 1926 te Berlicum. Het is de oudste kring van gilden in Nederland. Een zeer actieve kring van 13 aangesloten gilden, uit Rosmalen, Berlicum, Dinther, Nuland, Maren-Kessel, Vorstenbosch, Heeswijk, Erp, Veghel, Nistelrode, Oss, Geffen en Uden. Elk jaar organiseren zij om toerbeurt een Kaderdag voor de jeugd, een Kringgildendag met een optocht en alle daarbij horende wedstrijden zoals schietwedstrijden met het geweer en de kruisboog, trommen en bazuinblazen, vendelwedstrijden, jeu de boules, standaardpaarden dressuur rijden en ringsteken.

In de zomer worden er op zaterdag tien geweerwedstrijden georganiseerd en in de winter worden er vijf kruisboogwedstrijden georganiseerd. In de zomeravonden een spannende jeu de boules competitie waarbij steeds ongeveer 100 deelnemers de strijd met elkaar aangaan. Altijd weer zijn het spannende gezellige wedstrijden met als beloning een mooi zilveren schild. Broeder- en zusterschap houden deze kring al bijna 100 jaar levend, in 2026 zal dan ook het honderdjarig bestaan groots gevierd gaan worden.

Gisteravond heeft de overdracht van het secretariaat van de kring bij Simone van de Wijgert in Heeswijk-Dinter plaatsgevonden. Vanwege het coronavirus moest dit op een sobere manier gebeuren maar Hoofdman Hans de Visser gaf aan dat Jan Schakenraad zeker nog een keer wanneer corona het toelaat voor zijn vele werkzaamheden beloond zal worden.

Jan bedankte iedereen en gaf aan, denk eraan jullie moeten het samen gezellig en opbouwend in de kring doen en houden. Ik heb hiervan die laatste twintig jaar samen met jullie erg van genoten. Rest mij nog Simone bij deze veel succes als dekenschrijfster toe te wensen.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl