Maansverduistering

Sterrenwacht Halley Heesch

Op maandagochtend 21 januari doet zich wederom een totale maansverduistering voor die in ons land kan worden waargenomen. De vorig vond een half jaar geleden plaats op een warme zomeravond: velen hebben die toen gezien, maar anderen hebben hem helaas gemist. Sterrenwacht Halley is op 21 januari voor alle belangstellenden geopend van 4.00 tot 8.00 uur. Reserveren is niet nodig. 

Bij een maansverduistering of maaneclips doorkruist de Volle Maan enkele uren de schaduw van de aarde. Per jaar kunnen twee of drie maansverduisteringen plaatsvinden, maar die zullen lang niet altijd vanuit ons land zichtbaar zijn. Die van 21 januari is de eerste eclips die we dit jaar in Nederland kunnen meemaken; op de avond van 16 juli is er nog een.

De maansverduistering van 21 januari begint al 03.36 uur. De maan schuift dan de zogeheten bijschaduw van de aarde in. Het licht van de Volle Maan dimt daardoor een klein beetje. Maar te 04.34 uur zien we een donker deukje in de linker maanrand verschijnen. De maan gaat de kernschaduw van de aarde in. Het deukje wordt groter en groter tot de maan 05.41 uur helemaal in de kernschaduw is geraakt. De maan is dan totaal verduisterd en heeft een fraaie roodachtige kleur gekregen. Die kan donkerrood zijn of oranje: we zullen het zien.

De totale verduistering duurt tot 6.44 uur. Vervolgens heeft de maan nog ruim een uur nodig om volledig uit de kernschaduw te komen, en daarna nog uit de bijschaduw. Maar van die laatste fase van de eclips zullen we nauwelijks iets kunnen zien: de zon komt die dag om 08.35 uur in het oosten op en de maan gaat 13 minuten later in het westen onder. Sterrenwacht Halley is tijdens de eclips voor iedereen open. Met het blote oog, maar vooral ook met de telescopen en verrekijkers is dit fenomeen prachtig te volgen, mits het niet bewolkt is. 

Het adres van Sterrenwacht Halley is Halleyweg 1, 5383 KT Heesch/Vinkel (halverwege Heesch en Vinkel). De route is vanuit beide plaatsen met wegwijzers aangegeven.

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl